Sukkerlokning

v/Arne Larsen & Bjarne Skule

Mange insekter er nogle slikmunde - det gælder ikke mindst mange natsværmere. Det kan man bruge til at lokke dem til sig. Metoden hedder sukkerlokning og den kan bruges både om dagen og - især - om aftenen.


Foto © Bjarne Skule
Det er slet ikke så svært som det lyder. Alle kan deltage i sukkerlokning, og det koster næsten ikke noget. Prøv i det mindste nogle sukkersnore hjemme i haven - så kan du let fotografere nogle af de smukkeste dagsommerfugle i Danmark.

Man bruger et par liter billig rødvin, et par kilo sukker, et bund snore ca. 0,5 - 0,75 m lange af et naturmateriale som sisal eller hamp og en passende beholder. Sukkeret opløses i rødvinen under opvarmning (hvidvin duer ikke!) og snorene nedsænkes i lagen. Efter 1-2 døgn er de klar til brug og kan ophænges over grene og buske fx. i et skovbryn.


Foto © Bjarne Skule
En 10 liter sukkerlokningsspand med gennemhullet indsats kan let rumme 200 snore.

Ved lokning af dagsommerfugle skal man om morgenen eller formiddagen sætte snorene op på steder, hvor der er godt læ og sol. Det er en fordel at hænge snorene op de på samme steder igen og igen, da sommerfuglene ofte holder sig i nærheden af disse snore. Hver halve time kan man så patruljere sin sukkerlokningsrute. Eller så tit man har lyst til.

Foto © Arne Larsen

Foto © Arne Larsen


Ved natlokning hænges snorene op cirka en times tid før solnedgang, så snorenes duft kan spredes bedst muligt inden flyvningen begynder. Man skal jo senere kontrollere snorene i mørke, så her er større krav til at hænge snorene frit og nemme at finde.

Det bedste er at følge en god sti eller markvej langs hegn eller skov. Snorene fordeles med nogle få meters mellemrum. En perfekt rute går i en cirkel, så man til sidst ender samme sted som man begyndte.


Foto © Bjarne Skule
Når man har fordelt snorene på ruten tager man sin lommelygte med rundt på ruten og kan så betragte eller indsamle - alt efter temperament. Det er en god ide at have et net med og holde det under snorene mens du lyser på dem og bestemmer dyrene. Nogle natsværmere er meget sky ved lys og vil ofte hoppe ned fra snoren hvis du lyser for længe på dem - de opsamles derved i nettet.

Sukkerlokningen om aftenen giver ofte et imponerende resultat, nogen gange kan man se nyankomne dyr skubbe andre væk for at få plads på snoren. Om foråret og efteråret er sukkerlokning absolut bedst lige efter skumringen. Meget senere end en time efter at det er blevet mørkt, kommer der sjældent nye dyr til snorene.