Slørvinger: Ordenen Plecoptera

v/Palle Jørum & Peter Wiberg-Larsen

Det voksne insekt har en aflang, noget fladtrykt krop, der ofte ender i 2 lange haletråde. Det har 2 klare vingepar, der i hvile ligger fladt hen over bagkroppen; bagvingerne er bredere end forvingerne. Vingerne hos hannerne af visse arter er forkortede og de kan ikke flyve. Følehornene er lange og trådformede. Slørvinger er oftest brunlige til sorte, men enkelte er smukt gulgrønne. Nogle arter laver trommelyde ved at slå bagkroppen mod fx en gren. Warning: Use of undefined constant Perlodes - assumed 'Perlodes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/c/3/c/entoweb.dk/httpd.www/def/plecoptera.php on line 9

Foto © Lars D. Bruun
Formålet er at tilkalde en partner til parring. Flere arter lever ret længe som voksne og spiser alger og laver. Generationstiden er oftest ét, men en enkelt art er 2 år om sin larveudvikling.
Nymfen er fladtrykt, slank, af udseende meget lig det voksne insekt, bortset fra at den mangler vinger. Lever i ferskvand; nogle træffes på sten eller grenstykker, andre i vegetationen, mens en enkelt lever nedgravet i fint sediment. Føden består af fastsiddende mikroalger, dødt organisk stof (fx blade), mens andre arter er rovdyr. I Danmark findes ca. 25 arter.