Guldsmede: Ordenen Odonata

v/Palle Jørum

Warning: Use of undefined constant splendens_800 - assumed 'splendens_800' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/c/3/c/entoweb.dk/httpd.www/def/odonata.php on line 7

Foto © Jan F. Rasmussen
Den voksne guldsmed har en lang krop og et kraftigt hoved med store øjne og korte, børsteformede følehorn. Med 4 klare vinger, der er stive og med tæt ribbenet, og som oftest har en lille mørk plet langs forranden, nær spidsen. For- og bagvingerne er ikke koblet sammen og bevæges uafhængigt af hinanden - gerne med en raslende lyd.
Hos de ægte guldsmede (underordenen Anisoptera) er kroppen kraftig, bagvingerne oftest bredere end forvingerne og øjnene meget store, oftest sammenstødende på oversiden af hovedet. I hvile holdes vingerne vandret, vinkelret på kroppen.
Hos vandnymferne (underordenen Zygoptera) er kroppen tynd, for- og bagvinger af samme form, øjnene mindre, adskilt langt fra hinanden. I hvile er vingerne samlet på højkant over bagkroppen, eller delvis slået ud.
Nymfen har samme kropsform som den voksne, men vinger mangler. Hos vandnymferne findes 3 gælleblade i bagenden. Lever i ferskvand.
I Danmark findes ca. 50 arter