Sommerfugle: Ordenen Lepidoptera

v/Palle Jørum

Warning: Use of undefined constant hippothoe2 - assumed 'hippothoe2' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/c/3/c/entoweb.dk/httpd.www/def/lepidoptera.php on line 7

Foto © Mads Filskov
Sommerfugle kendes på deres 2 par skælklædte vinger og deres sugende munddele, der er udformet som en lang sugesnabel. Hos nogle få er snabelen dog mere eller mindre reduceret, og hos de mest primitive sommerfugle - fx urmøl - er munden en "bidemund" med veludviklede kindbakker. Sugesnabelen bruges til at suge nektar fra blomster, andre søde sager eller gærende safter. I hvile er den rullet sammen under hovedet.

Sommerfugle er insekter med fuldstændig forvandling. Æggene lægges på værtsplanterne. Larverne er cylindriske dyr med en lang, blød bagkrop. Hovedet har på hver side 5-6 punktøjne og er udstyret med kraftige, bidende munddele. Brystet bærer 3 par korte ben, mens bagkroppen er forsynet med et antal gangvorter, hos de fleste findes der 5 par. Næsten alle sommerfuglelarver lever af planteføde, de fleste af blade. Men andre lever i rødder, i blomster eller af plantefrø. Endelig lever nogle få arter af dyrisk føde i form af fx hår og fjer.

Puppen er med enkelte undtagelser en såkaldt mumiepuppe: Alle vedhæng (vinger, ben, snabel) er nærmest klistret fast til kroppen, hvis overflade har en tyk, fast, som regel brunfarvet kutikula.

Warning: Use of undefined constant degeerella - assumed 'degeerella' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/c/3/c/entoweb.dk/httpd.www/def/lepidoptera.php on line 13

Foto © Mads Filskov
Sommerfugle inddeles af rent praktiske grunde ofte i dagsommerfugle og natsværmere.

Dagsommerfuglene er oftest farvestrålende sommerfugle, som flyver i dagtimerne, mens natsværmerne som helhed er mere afdæmpede eller ligefrem triste i farverne og aktive om natten. Dagsommerfuglene har kølleformede antenner, hvad natsværmere sjældent har. Som regel har dagsommerfuglene vingerne klappet sammen lodret over kroppen i hvile, mens natsværmerne hviler med vingerne fladt udbredte eller tagstillede. Der er dog mange undtagelser fra disse generelle tommelfingerregler. Således regnes køllesværmerne til natsværmerne til trods for at de er både flotte i farverne, aktive om dagen og udstyret med kølleformede antenner.

En anden ofte benyttet inddelingsmåde - der ligeledes er af praktisk art og ikke afspejler slægtskabsforholdene inden for sommerfugleordenen - er en opdeling i storsommerfugle ("makros") og småsommerfugle ("mikros"). Til storsommerfuglene hører velkendte familier som dagsommerfugle (Rhopalocera), aftensværmere (Sphingidae), bjørnespindere (Arctiidae), ugler (Noctuidae) og målere (Geometridae), mens viklere (Tortricidae) og møl (flere familier) er typiske "mikros"-sommerfugle.

Der findes ca. 2.400 arter af sommerfugle i Danmark.