Ketsjning

v/Michael Kavin

Foto © Michael Kavin
Ketsjeren eller nettet er den insektinteresseredes vigtigste universaludstyr. Et vigtigt hjælpeudstyr til nettet er en gennemsigtig beholder - et lille syltetøjsglas eller lignende samt en lup. Med dette udstyr kan man fange insekter fra et stort antal forskellige artsgrupper, og i ro og mag se hvad det er man har med at gøre - er det noget man kender eller noget man skal have med hjem til nærmere undersøgelse eller til samlingen i øvrigt?

Hvis man ikke er samler, så kan man jo bare nøjes med at studere sin fangst og lade sig forundre over naturens mangfoldighed - og eventuelt notere sit fund i sin dagbog.

Ketsjeren bruges på to forskellige måder. Normalt bruges den til indfangning af flyvende insekter, hvor man bevidst går efter et bestemt "bytte", f.eks. en guldsmed, en sommerfugl, en svirreflue eller andet.

Men den kan også bruges til "svirpning", hvor man så at sige skraber hen over vegetationen for at se,

Foto © Jan Boe Runge
hvad der gemmer sig i denne - ja der findes særlige net til svirpning, som kræver lidt kraftigere gods, da aktiviteten slider ret meget.

Ved svirpning finder man biller, edderkopper, sommerfugle og sommerfuglelarver + meget andet, som man ellers ikke sådan ville finde.