Hvor finder man insekterne?

v/Michael Kavin

Insekter kan man finde stort set alle steder, hvad enten det er på land eller i vand. Men der er ikke lige mange alle steder, og der er store forskelle på hvilke insektgrupper og -arter man finder det ene sted og det andet sted.

Insekter kan findes hele året, men der er typisk flest at se fra forsommeren og hen på efteråret.

Et godt sted at starte er at se efter insekter på steder med mange blomster - og helst i solskinsvejr. Så kan man hurtigt se mange dagsommerfugle, dagflyvende natsværmere, biller, bier, fluer, svirrefluer og guldsmede. Prøv at besøge en lucernemark i fuldt flor hen i august - så kan der være rigtigt mange forskellige slags insekter at se - den kan være næsten levende af insekter. Men også om foråret på f.eks. blomstrende pilerakler kan man se mange insekter.

Warning: Use of undefined constant blomsterbuk - assumed 'blomsterbuk' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/c/3/c/entoweb.dk/httpd.www/def/hvor.php on line 16

Foto © Uffe Terndrup
De fleste insekter er dog ikke sådan nogle man bare lige kan se. Mange lever helt skjult og andre gør - selv om de ikke lever skjult - ikke meget væsen af sig. Men man kan alligevel også komme til at se dem, hvis man ved hvor man skal lede.

Det kan være under bark og sten, i hule træer, på blade, i stængler, i kompostbunker, i damme, søer og vandløb osv. Der er mange muligheder, og de bliver ikke mindre af, at insekterne alle forekommer i flere stadier - f.eks. æg, larver, nymfer, pupper, det "voksne" insekt osv.

Der er flest insekter i urørt gammel skov. Her er det ikke mindst billerne man støder på. Omkring vandhuller, søer og vandløb kan man finde de mange smukke guldsmede og vandnymfer - ofte med næste selvlysende fartstriber!

Dagsommerfuglene ser man som nævnt mest i forbindelse med blomster, men deres larver kan man også finde andre steder, f.eks. ser man ret tit - hvis man leder blot lidt - larverne af de farvestrålende Nældens takvinge og Dagpåfugleøje på havens brændenælder.

Et særligt kapitel er myrerne, der er et eksempel på de såkaldte sociale insekter, og som man kan have meget glæde af at studere.

Går man lidt aktivt til værks, så kan man let komme til at se rigtigt mange forskellige insekter. For eksempel kan man bruge nogle af de metoder, der er beskrevet i dette afsnit af insektsiden - de kan som sagt bruges uden at insekterne lider skade ved det.